Puss og stell av bunadsølv

Sølv har lenge vært brukt som materiale i smykker. I Egypt har de funnet sølvsmykker som er rundt 6000 år gamle. Den eldste referansen til sølv i Norge er frå 1518, da en ”bondering” laget av en lokal gullsmed var nevnt i regnskapet til Bergenhus festning.
Det var vanlig å tro at gull og sølv vernet mot vonde makter. Spedbarn fikk ofte små søljer, og disse var brukt i sammenheng med denne overtroen. Alternativt kunne en binde inn en sølvmynt i klærne barnet hadde på seg. Dette finner vi også igjen hos samane, som ofte festet en sølvknapp på band i drakten sin. Det var også hevdet at å gå med sølv kunne føre med seg lykke. Mer vanlig var det selvsagt å gå med sølv for å pynte seg. Gullsmeder var organiserte i laug både i Bergen (frå 1568) og Oslo (frå ca. 1600), og ingen andre hadde lov til å utføre gullsmedarbeid. I 1839 var denne ordningen opphevet, og mange på landsbygda fikk en god bi-inntekt fra gullsmedarbeid. Mange var omreisende gullsmeder, som hadde med seg egne modeller. Slike modeller er bevart fra mange kanter av landet, og har vært til inspirasjon for gullsmeder i dag. I noen deler av landet er mange ulike modeller bevart, og disse distriktene har derfor ofte stor valgfrihet når det gjelder bunadsølv. I områder der det mangler funn som viser hvordan draktsølvet så ut, er det enten laget nytt sølv, eller en har hentet inspirasjon fra naboområder.

Vedlikehold og oppbevaring av bunadsølv

  1. Ta frem alt bunadsølvet I god tid. Se over skader og mangler. Bør kanskje beltet utvides med en støl? Husk bunadsølv har mange håndlagde detaljer og er laget av mennesker. Er du ikke ute I god tid, kan det være for sent med reparasjoner og bestillinger til en store dagen.
  2. Puss over sølvet før bruk. Det er mange ulike renseprodukter å få kjøpt på markedet for sølv. Men, vær varsom med hvilken type du bruker, da de ofte blir for sterke og tar vekk forgylling, oxydering og glans. Mange sølvkremer etterlater også rester som er vanskelig å fjerne I ettertid. Spør derfor oss om råd for akkurat din type bunadsølv før du behandler sølvet selv. Bruk alltid egnede rense og pussemidler til formålet.
  3. Sølvdypp kan være effektivt, men blottlegger sølvet for videre oxydering. Puss derfor alltid over med en sølvpusseklut til slutt. Dette vil beskytte sølvet I større grad, samt at det vil glanse opp detaljer og løv.
  4. Vask bunadsølvet I lunkent såpevann rett etter du har brukt det. Ikke vent til rett før du skal ta det frem til bruk. bruk en liten børste, godt lunkent vann, noen dråper Zalo og en teskje salmiakk for hver liter vann. La sølvet ligge noen minutter, før du forsiktig vasker det med børsten. Tørk det først med en myk klut, før du fullfører tørkingen med en føner.
  5. Sølv bør oppbevares i syrefrie og luft-tette plastposer. Egnede lynlåsposer passer godt til formålet. Lagres deretter mørkt og tørt.
  6. Ikke bruk gummistrikker når du pakker vekk sølvet. Gummistrikken inneholder svovel som gjør at sølvet oksiderer og kan være meget vanskelig å få vekk. Om så har skjedd må ofte sølvet leveres inn til gullsmed for maskinelt å fjerne de skjemmende mørke flekkene.
  7. Etter noen år trenger sølv ofte en grundigere rengjøring eller oppussing. Lever eventuelt dette til oss i god tid før du skal bruke det. På denne måten kan vi slipe / polere opp med maskiner på verkstedet og få sølvet til igjen å se helt nytt ut. Lever i så fall alt sølvet samlet, slik at overflate blir lik og ikke avviker til ditt øvrige sølv. Gjelder spesielt for forgylt sølv. Dette vil også være rimeligere enn å innlevere stykkvis og delt.
  8. Er du fortsatt usikker, så ta kontakt med en av våre forretninger så får du den hjelpen du trenger.